Vuoden nuori taiteilija 2019 – Nastja Säde Rönkkö 25.5.–11.8.2019

Nastja Säde Rönkkö on valittu Vuoden 2019 nuoreksi taiteilijaksi. Rönkkö saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Nastja Säde Rönkkö (s. 1985) on järjestyksessä 35. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä ja Lontoossa. Rönkkö valmistui kuvataiteen maisteriksi (MFA) arvostetusta Slade School of Fine Art -taidekoulusta 2011. Hän on opiskellut Lontoossa myös Central Saint Martins College of Art and Design -taidekoulussa (2008, BA, Hons) ja suorittanut opintoja University of East London -yliopistossa (2005, Certificate of Higher Education, Fine Art) sekä Moskovan akateemisessa Surikov-taideinstituutissa (Foundation diploma 2004).

Nastja Säde Rönkkö työskentelee pääasiassa mediataiteen, performanssin, internetin, tekstin ja installaatiotaiteen parissa.

”Taiteeni käsittelee sosiaalisia suhteita ja ihmisyyden perusteita: läheisyyttä, empatiaa, ja läsnäoloa, sekä niiden rakenteita ja merkitystä. Taiteessani painottuvat vuorovaikutteisuus ja kommunikaatio. Yhteisöllisyys joko itse teoksen työvälineenä tai teemana on vahvasti läsnä teoksissani.

Työskentelyni lähtökohtana on kiinnostus tunteiden roolia kohtaan ja niiden arvoon yhteiskunnassa. Luon teoksissani hetkiä, joissa tarkastelen tunteiden kokemista ja käsittelyä yhteiskunnan eri rakenteissa ja järjestelmissä. Viimeaikaiset projektini ovat tarkastelleet erityisesti tunteiden suhdetta ympäristön tuhoon ja planeettamme tulevaisuuteen.

Teosteni keskiössä on yhteisö, ihmisyys, valtasuhteet, kuunteleminen, inhimillisyys ja tulevaisuus.”